keskiviikkona, syyskuuta 26, 2007 19:00

Megajakso ennen taukoa

Nyt 30% enemmän Naurispajaa samaan hintaan.

Naurispaja podcast #84 25.09.2007 (60:15 69,3MB)

suora linkki ohjelmaan >
rss-feed >

Asiat:
- Virban jännittävä elämä
- Pöpöistä ja kuinka ne leviävät
- Kahden jakson palautteissa Japaniasta, reaaliaikaisesta sähkönkulutuksen seurannasta, NP:n HeKa-häpeästä, lämmityksen vähentämisestä ja stand by -elämäntyylistä (sammuttakaa tietokoneet yöksi!), ja kiva.org:sta, sekä viime jakson kokemuksista
- Naurispajalla on nyt myös del.icio.us -tili, syöttäkää meille linkkejä! Käyttäjänimi on Naurispaja.
- JConnect -palautepuhelin epäilyttää, käyttäkää MyChingoa tai Skypeä (skype-nimi: Naurispaja)
- Hirppiksen unessa näkemä kaupunkikuvavisio
- Megapolis 2022: Kaupunkilainen ratkaisee ympäristöongelmat ja podcast-tapaaminen 13.10. on hetken vaakalaudalla
- Kotivinkki väittää: Luomuruoka päästöiltään tavanomaisen luokkaa ja me pohdimme onko siinä perää
- Haitallisiin tapoihin tarrautuminen huolestuttaa
- YK:n ilmastokokouksessa maailman johtajilla tahtoa, ja Kalifornia sooloilee kiinnostavasti USA:sta poiketen
- Nuorille ensi viikolla Orivedellä: Ympäristötoimintapäivät 2007
- Pidämme muutaman viikon luovan tauon
- Hirppiksellä on sähköinen käsi
- Mahdollisuus tavata Naurispajaa livenä 13.10. Tampereella! Seuratkaa blogia!

TJEU:
#82 Naurispaja podcast
Iinnovate podcast
JConnect -palautepuhelin
Pystyakselinen tuuliturbiini
Megapolis 2022
WorldChanging YK-ilmastokokouksesta
NY Times maanantain kokouksesta
Ympäristötoimintapäivät 2007

P.S. Jakson ulkopuolelle jäi muutama juttu, mutta niistä lisää myöhemmin. Seuraa blogia tauonkin aikana!

Tunnisteet: ,

5 Kommentit:

Blogger Juha Keskinen sanoi...

Aikoinaan jossain lastentarhassa tehtiin testi. Joka päivä syötettiin lapsille YKSI tyrnimarja. Lapset olivat huomattavasti vähemmän sinä vuonna poissa tarhasta :-) Tyrni on tykki vitamiini pommi ;-)

26 syyskuuta, 2007 23:54  
Anonymous tjh sanoi...

Jakson erinomaisuus oli inhimillisen käsityskyvyn rajamailla. Jos keskiverto Naurispajan jakso on kurkku, niin tämän kertainen jakso oli kotimainen luomutomaatti sipulipedillä. Jo Hirppiksen kaupunkikuvavisiota kuunnellessa saavutin henkilökohtaisen nirvanan kaksi kertaa ja koin ruumiistairtautumisilmiön. Satumaisen hohdokasta ääniaalloilla maalailua ja profetointia. Kumarran syvään tämän jakson lumoavan kiehtovasta näkemyksellisyydestä. Olette jälleen kerran ylittäneet itsenne bubkamaisesti. Kuuletteko kuinka yleisö taputtaa rytmikkäästi?

Mutta sitä Virban moralisointia meitä nörttejä kohtaan sähkön käytöstä en voi sulattaa. Siellä te teette ÄÄNIOHJELMAA ja sytyttelette kattovaloja kesken ohjelman. Eikö hieman vähäisempi loisteliaisuus olisi riittänyt? Hyi, hyi, Virba. ;-) Noh, ehkä siinä moralisoinnissa oli ihan asiaakin. Onneksi teknologian kehitys on menossa ihan taloudellisistakin syistä ympäristöystävällisempään suuntaan, koska paljon sähköä vievät koneet ovat kalliita etenkin konesaleissa, joissa ylimääräinen lämpö joudutaan poistamaan koneellisesti. Toivottavasti tulevaisuudessa käytämmme nopeammin käynnistyviä tietokoneita, jotka osaavat sammuttaa itsensä kokonaan tai erittäin vähän sähköä vievään tilaan.

Olen kokeillut elää kolme vuorokautta ilman sähköä kaupunkiolosuhteissa. Vaikeinta oli kenties jääkaapista luopuminen ja toiseksi eniten kaipasin sähkövaloa, koska kynttilöitä sai sytytellä melkoisen määrän ennen kuin valoa sai edes sen verran että pystyi joten kuten lukemaan kirjaa. Elämä tuntui taas melko luksukselta kokeilun jälkeen. Olemme tottuneet melkoisiin ylellisyyksiin, joita meidän tulisi kohdella arvokkaina ja mitoittaa käyttö sen mukaisesti. Nykyihmisen elämä vain on niin abstraktia, kun "sähkö tulee töpselistä" ja "maito kaupasta". Mihin siinä enää voimaloita ja lehmiä tarvitaan?

28 syyskuuta, 2007 16:30  
Blogger isb sanoi...

Ruokaukko kuullostaa fiksulta. Ajatellut kokonaisuutta: http://biopact.com/2007/06/researchers-food-miles-too-simplistic.html

29 syyskuuta, 2007 05:43  
Blogger Yoe sanoi...

Hei tytöt - reffejä!

Mä olen pitkään tuskaillut sitä, kun välillä sanotaan että ei se luomuruoka ole ympäristöystävällisempää kuin tavallinen ja välillä taas toistepäin. Aina siteerataan että "tutkimuksissa on ilmennyt" mutta ikinä ei anneta lähdetietoja. Eli just tuollaista kuin tuo Kotivinkin juttu... muttamutta: kärvistelin kuunnellessani kun tekin sanoitte vain että "olen lukenut tutkimuksia" tms...

Jospa Naurispaja voisi vaikka tutkia asiaa, tehdä siis ihan kunnon ja rehellisen katsauksen elikkäs yhteenvedon asiasta, että kuka on tutkinut ja miksi ja mikä oli tulos. Tällaselle raportille olis tarvetta ja se saattais jopa saada jotain aikaankin, jos selittäisitte selvällä suomenkielellä että mikä nyt on tilanne.

04 lokakuuta, 2007 10:44  
Anonymous mace sanoi...

Yllättävää ja söpöä että Virba tunnustautuu bakteerikammoiseksi :D Ei toisten kaffikupista juomiseen kuale. Varmasti tsaju voi maistua häjylle jos alla on puolikuppia kahvia. Itse olen puolestani keitellyt huolimattomuuttani sekä kaffia että teetä Suomenlahden veteen, joka tuottaa melko jännän makuelämyksen sekin.

Se infrauni oli hauska, kauanko sitä on oikein vällyjen välissä aamulla loiottu ja haaveiltu? Kiva yhteenveto vuosien varrella Naurispajassa esiintyneitä ideoita.

Sillä ilkeällä tutkijalla tuntui olevan ihan hyviäkin pointteja, esim. raflassa syönnin ja mikroaaltouunin energiataloudellisuus sekä ettei ns. lähiruoka ole itsestäänselvästi luonnon kannalta parempi valinta. Ikuisuuskysymys: espanjalainen luomutomaatti vs. kotimainen myrkkytomaatti?

Hauska se pause-kohta, en ollut uskoa korviani ;)

Podcast-tapaaminen on todella kiva idea, ja hienoa että kutsutte kuuntelijoitakin paikalle!

Oho, tulipa ympäripyöreä kommentti. Tämän kommentin olennainen sisältö taitaa tekstuaalisen viestin sijasta olla kannustukseni osoitus teille Hirppikselle ja Virballe. Jee! <3

17 lokakuuta, 2007 19:34  

Lähetä kommentti

Linkattu muualta:

Luo linkki

<< Etusivulle