torstaina, toukokuuta 29, 2008 21:15

Urheilua ja autoja!!

Naurispaja käy hilpeillä ylikierroksilla, mutta ehtii siltikin keskustella mm. ydinvoimasta, suihkuun lytistyvistä pienistä ihmisistä, penikkataudista ja parhaista autoista.

Naurispaja podcast #105 28.5.2008 (45:24 41,6 MB)

suora linkki ohjelmaan >
rss-feed >

ALKUNÄYTÖS
- Mitä jaksossa tullaan kuulemaan ja millainen setup tällä kertaa

PALAUTE
- Radiolaatikko podcast:in Hannulle penikkatautiin helpotusta
- Virba ja Cooperin testi
- Mega purple väriaineesta Curryn ja Dvorak:in ohjelmassa
- Vanha Jokela ja kiroilu

NAURISPAJAN TUTKIMUSMUISTIKIRJAN SISÄLTÄ
- Autojen ympäristöystävällisyys -tilasto julkaistu
- Luonnon oma aivopankki
- Suihkun ekopää ja vapaa assosiaatio
- GP selvitys: Ekotehokkuus voisi säästää kahden ydinvoimalan verran
- Kalifornia vs. Suomi ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen keinovalikoimat
- Arevalla pahoja ongelmia myös Ranskassa
- Suomen ongelma on pysähtyminen 90-luvulle kaikessa
- Teknousko ja henkinen laiskuus

LOPPUNÄYTÖS
- Jääkaappirunoutta

LINKIT:
Autoliiton Ecotest -sivut
Greenpeace: Energiatehokkuudella säästöä kahden ydinvoimalan verranKuvassa setuppi sängyn alla ja Hirppiksen varpaat.

Kommentoikaa, oi rakkaat kuulijat. MyChingo on hyvä, kuten myös tämän blogin kommenttiloota, myös s-posti kulkee naurispaja paikassa gmail piste com. Ensi viikkoon tai kertaan!

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,

9 Kommentit:

Anonymous Niinku sanoi...

Mielenkiintoinen tuo kommentti "mieluummin puolet etelä-suomesta täyteen tuulivoimaloita kuin yksi ydinvoimala" Tuli nyt lapsus vai puhuttua pää reikäjuustoksi? Tietysti jos halutaan nostaa sähkönhinta pilviin niin voihan noin tehdä, mutta en nyt kyllä lähtisi tuolle suunnalle. Vaikka luotoa pitääkin arvostaa ja kunnioittaa otan mieluummin yhden ydinvoimalan. Miettikääpäs nyt tuo Etelä-Suomi tuulipuistoksi ajatus uudelleen...

30 toukokuuta, 2008 10:23  
Anonymous achenar sanoi...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

30 toukokuuta, 2008 12:47  
Anonymous achenar sanoi...

Niinku:lle

Tuo Virban kommentti etelä-Suomen muuttamisesta tuulipuistoksi taisi olla sellainen kärjistys, mutta täytyy sanoa että olen samalla kannalla. Tarkoitan siis, että olen valmis tekemään kaikkeni, että ydinvoimaa ei tarvitse tähän maahan enää rakentaa ja vanhoistakin päästään aikanaan eroon.

Saksasta kuuluu, että tuulivoima syöttötariffeineen olisi itse asiassa laskenut sähkön hintaa. Toki sähkön hinnan lähtötaso on ollut korkeampi, mutta kuitenkin. Valitettavasti en löytänyt enää linkkiä tuohon uutiseen.

30 toukokuuta, 2008 13:57  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Sitä mää vaan kun puhuitte siitä itteensä ottamisesta, niin kyllä se tuntuu puolin ja toisin jos plokataan pienetkin vihreyden siemenperunat.
Tarkoitan tässä sitä kun ensin ruletti säästölamput, kiva kiva ajattelin minä.....no toista ei rulettanutkaan....surullinen minä....tuntui että loppujen lopuksi ne olisivat jopa pahasta....parkuva minä.

no siitä huolimatta

oksalla ylimmällä Kari

30 toukokuuta, 2008 17:44  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Hyvää heippaa täälltä Uumajasta!

Ajattelin tavoilleni poiketen kommentoida tänne kun tämä tuntuu olevan se "oikea" väylä.

Hyvä jakso taas kerran. ensin kuitenkin pientä kritiikkiä. Toivon kuulevani kaikuja omalle tyytymättömyydellni Euroviisuihin, joista jo edellisessä jaksossa mainitsitte. Edelleisen jakson Virban kommenttiin Venäjän edustajan vuohimaisesta laulamisesta. En voisi olla enempää samaa mieltä, sitten se vielä voittaa ja lisäksi muut kärkisijat menevät joillekin kauheille itäeurooban bimboille. Eniten mina tässä harmitti se, että kisakka oli mukana oikeasti hyviäkin biisejä ja ainakin mielenkiintoisa esityksiä. Minun suosikkini oli Bosnia-Herzegovinan viisu.

Sitten maininta tuosta ydinvoimakeskustelusta. Mainitaan heti alussa, että vastustan ydinvoiman lisärakentamista. Minuakaan massiivinen tuulivoiman lisärakentaminen ei haittaisi. Toivottavasti tulevaisuudessa myös aurinkopaneelit ja kattomateriaalit integroituvat niin että on itsestäänselvyys, että katot keräävät aurinkoenergian talteen. Tuosta pommihyökkäyksestä ydinvoimalaan en ole niin huolissaan kuin te, sillä en usko, että sellainen aiheuttaisi mitään suurempaa säteily onglemaa. Energiantuotannon kannalta ongelma olisi tietenkin suuri. Sellainen käsitys minulla on, etteivät ydinvoimalt ole mitään ydinlataukseen verrattavia pommikohteita. Tsernobylissa tilanne oli toinen kun työntekijät itse virittivät voimalan pommiksi. Toki sellaisen toistuminen ei ole mahdotonta, kuitenkin hyvistä turvatoimista huolimatta töissä voimaloissa on ihmisiä.

Suihkupaineista sen verran, että pohjoismaat ovat käsittääkseni kuukuisia hyvin paineistetuista suihkuista, tiedä sitten mistä tämä johtuu. Espanjassahan esimerkiksi, on yleistä että lämminvesi lämmitetään pienessä säiliössä joka taloudessa ja tämän vuoksi liian suuren paineen pitäminen lyhentäisi lämpimänveden saantia huomattavasti. Siellä suihkussa on pakko käydä nopeasti jos ei halua kokea verenkiertoa lisäävää kylmän veden nautintoa, koska ainkin pohjoismaiseen suihkukulttuuriin tottunut pystyy helposti tyhjentämään koko kuumavesisäiliön yhdellä suihkukerralla. No on toki totta, että säiliöitä on eri kokoisia, mutta puhun nyt kahteen asuntuoon perustuvalla empiirisellä tutkimuksella.

Ai niin ja mitä tulee suomalaiseen jääryyteen. Hyvin sinulla Virba on asiat jos jäärät referoivat vuoteen 1994, kun minun isäni monesti referoi edelleen usein 70-luvun tutkimuksia. No eleäkeläisenä se hänelle suotakoon.

31 toukokuuta, 2008 14:05  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Vielä semmoista, että YLE:n Maailmanpolitiikan Arkipäivää ohjelman 4.5.2008 ilmestynyt jakso käsittelee ydinvoimaa ja vähän myös tuota Arevaa.

31 toukokuuta, 2008 19:26  
Anonymous tjh sanoi...

Jos ei ihan mönkään mene, niin kinosilmän mainitsema Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman suora linkki podcast-versioon on tässä.

01 kesäkuuta, 2008 11:26  
Anonymous Niinku sanoi...

Achenar:lle

Mielelläni minäkin näkisin maailman jossa energia tuotetaan ilman hiilivoimaloita tai ydinvoimaloita. Toivonkin, että sellainen ratkaisu löydettäisiin jossa voitaisiin luopua saastuttavista energiantuottamismuodoista ja korvata ne lähes luontoystävällisillä tuottamismuodoilla. Valitettavasti itse en usko vielä täysin aurinko- ja tuulivoiman tuottavuuteen vaan olen sitä mieltä, että niissä on vielä paljon kehitettävää ja parannettavaa. En myöskään halua nähdä sitä tilannetta, että joka paikka on pullollaan tuulimyllyjä.

02 kesäkuuta, 2008 17:24  
Anonymous tjh sanoi...

Ajatuksenvirtaa. Nykyisessä tilanteessa jossa sähköä ja muuta energiaa, kuten polttoainetta, on saatavilla niin paljon kuin mihin on taloudellisesti varaa, länsimaisessa yhteiskunnassa, jossa suurin osa ihmisistä on muuhun maailmaan verrattuna varakkaita, ihmiset käyttävät luonnonvaroja yli sen mitä maapallo kestää. Laitoksissa tuotettu sähköenergia, fossiiliset polttoaineet ja tavaroiden ja elintarvikkeiden tuottamiseen ja kuljettamiseen käytetty energia voitaisiin laittaa konkreettisesti kortille ja jokaisella olisi siten käytössä henkilökohtainen energiabudjetti.

Jokaisella kansalaisella olisi oma siivunsa energiabudjetista käytettävissä. Kun ostaisi palveluita, kuten paikallisliikenteen tai ulkomaan matkoja, tavaroita, elintarvikkeita ja niin edelleen, maksukorttina toimiva älykortti rekisteröisi palveluiden ja tarvikkeiden ekologisen jalanjäljen henkilökohtaisiin tietoihin. Perheissä alaikäisten lasten osuus lisättäisiin vanhempien ekobudjetteihin. Autoissa ja muissa moottoroiduissa kulkuvälineissä eko-osuus hoidettaisiin polttoaineen maksun yhteydessä.

Tietyt palvelut, kuten terveyden- ja sairaudenhoito ja pienet urheilu- ja kulttuuritapahtumat olisivat vapautettuja pistejärjestelmästä. Isojen massatapahtumien ja esimerkiksi autourheilun pääsylipuissa ekopisteitä kuitenkin veloitettaisiin. Ekobudjetti antaisi käyttää kerralla kuukauden pisteet ja ylijäävät pisteet siirrettäisiin seuraavalle kuukaudelle. Vuodenvaihteessa ylijääneet pisteet hyvitettäisiin verohelpotuksena ja opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille kansalaispalkkana. Näin varakkaammilla olisi mahdollista säästää ekopisteitä esimerkiksi etelänmatkoja tai uutta autoa varten, ja vähemmällä toimeentulevat hyötyisivät ekoystävällisistä elämäntavoistaan taloudellisesti.

Isompien hankintojen ekovaikutukset olisi mahdollista maksaa myös osissa, jolloin esimerkiksi auton osamaksun yhteydessä ekotililtä nipistettäisiin myös peltilehmän ekopisteiden osuus.

Ekopisteiden suhteellisen vähäisyyden vuoksi niiden markkinahinta olisi korkea ja näin rahan merkitys vähenisi. Ekotaloudessa vihreät setelit muuttuisivat vihreiksi pisteiksi. Edelleen olisi mahdollista säilyttää mukava elämäntaso, mutta kulutusvalinnat olisi tehtävä ympäristöystävällisyyden ja ekologisuuden perusteella. Kuluttaminen suuntautuisi ympäristöystävällisiin palveluihin. Lähialueiden elintarviketuotantoa suosittaisiin.

Hyvä on, myönnän että tämä on utopistinen, epärealistinen ja hiomaton idea, jossa olisi varmasti lukuisia ongelmia, kuten harmaat markkinat, ekopisterikollisuus, yksityiskaupan järjestäminen, sosialismin leima, ulkomaan kauppa ja koko ekopistejärjestelmän luomisen ja ylläpitämisen hankaluus, ekopisteytyksen tekeminen, isovelijärjestelmän vaara yms. "pikku" seikat, joiden en antanut haitata ajatuksenvirtaa.

Jos jokin ajatuksen ydin pitäisi tästä kaivaa esiin, olisi se kai niinkin yksinkertainen että ekologisten valintojen täytyy olla yksittäiselle ihmiselle edullisempia ja houkuttavampia, niiden tulee mahdollistaa parempi elämänlaatu. Muuten halvemmalla ympäristövihamielisesti tuotetut palvelut ja tavarat tulevat aina ajamaaan ympäristöystävällisten valintojen yli. Sama ekopistemalli olisi yksinkertaistettuna toteutettavissa ajamalla jyrkemmin ympäristöystävällistä verotuskäytäntöä, mutta se ei ole aivan niin konkreettinen kuin jos oman ekojalanjäljen kehittymistä voisi seurata yhtä helposti kuin pankkitilin saldoa. Se ei myöskään aseta yksilötason ekojalanjäljelle kattoa, joten rikkailla on edelleen varaa olla ympäristövihamielisiä.

03 kesäkuuta, 2008 08:51  

Lähetä kommentti

Linkattu muualta:

Luo linkki

<< Etusivulle