keskiviikkona, elokuuta 08, 2007 21:15

Aivot off, Naurispaja tykittää: gmo, kuulokkeet, atsovärit ja elektroniikkavertailu

Nyt on asiaa hirviästi, on oikein valmistauduttu paperein ja ääninäyttein, mutta siltikin säännöllisesti poukkoillaan asian viereen ja asiattomuuksiin. Aivot pois päältä!

Naurispaja podcast #77 8.8.2007 (52:29 48MB)

suora linkki ohjelmaan >
rss-feed >

Aiheita tänään:
- helteen keskellä nuuhkitaan mikrofonia
- aivot off Naurispajalle
- Hirppis aavistelee tuttua anonyymiyden takana
- Kalatalous-Jussi tarkentaa, lanta fasineeraa
- Modulaarinen Megakenkäkonsepti ja nimiä sille
- korjaamme oletettuja sukraloosilausuntojamme
- Helsinki Design Weekin äänen kuvitus-kilpailu
- GMO-vapaa Suomi järjesti mielenosoituksen
- ruokatuotannon puhtauteen vaikutamme eniten ME
- sitten vetäistiin matto asiallisuuden alta #1
- Pikkusen Paremmat Komponentit osa 2: Koss The Plug vs. Koss The Spark Plug
- Verkkokauppa.comin asiakaspalvelu lämmittää
- Hirppiksen varoitusnurkkaus: E128! Ja atsovärisompaus
- villit pölyttäjät suosivat luomurapsia muuntogeenisten sijaan
- matto asiallisuuden alta #2
- Nokia ja Lenovo pärjäävät Greenpeacen vertailussa
- Greenpeacen arvioinnin arviointia
- matto asiallisuuden alta #3
- vinkkejä kestävään verkkoshoppailuun
- palautteen mankumista
- muistakaa merkitä itsenne Frappr Mapiin
- bonuksena maiskuttelukonsertti

TJEU:
Sukraloosista Wikipediassa ja Eviran sivuilla
Helsinki Design Weekin kilpailu
GMO-vapaa Suomi
Finfoodin tiedote E128:n käyttökiellosta
Luomu.fi:n uutisissa villeistä pölyttäjistä ja gm-rapsista
Greenpeacen elektroniikkavalmistajien vertailu
Kestäviä lahjaideoita netistä via Mina von Münchausen
Reilun Kaupan verkkokauppa Planet Fairtrade
Naurispajan Kuuntelijat -Frappr Map

Palautetta, kommentteja, palautetta, kommentteja: naurispaja miuku gmail.com, MyChingo tai tämän merkinnän kommentteihin. Tyttäret kiittävät ja hymyävät!

5 Kommentit:

Blogger henrik sanoi...

Kuulokkeista, spekseistä, niiden tarpeellisuudesta ja lopullisesta ostopäätöksestä:

Puhuitte. Puhuitte kuulokkeista ja siitä kuinka speksit eivät olekaan niin ratkaiseva asia. Tämä on totta. Kuulokkeissa on kaksi äärimmäisen tärkeää osaa jotka vaikuttavat kuuntelukokemukseen: elementti ja kotelo, joka sitä ympäröi.

Elementti on se härpäke joka ääntä päästää. Siitä kertoo ne speksit jotka takapuolella pakkausta lukee, mutta speksit eivät pysty kertomaan mitään kotelosta ja sen vaikutuksesta. Kyseisissä kuulokkeissa joista puhuitte oli varmasti sama elementti, mutta sitä ympäröi eri kotelo. Tämä on hyvin yleistä niin kuulokkeissa kuin mikrofoneissakin, sillä kotelon merkitys on lähes yhtä suuri.

Esimerkiksi: Itse suosin Sennheiserin kuulokkeita, ja kaksi suosittua mallia oli minun ostohetkillä HD580 ja HD600. Näissä oli täsmälleen samat speksit paperilla, koska niissä on sama elementti sisällä. Mutta niiden soundi on täysin erilainen erityyppisten koteloiden takia. Molemmat on vielä ns. puoliavoimia kuulokkeita, joten kaikki eivät suurta eroa osaa odottaa.

Mutta: minun suosimissani HD580-mallissa on todella tasainen soundi, suunniteltu nimenomaan referenssiin, miksaukseen ja musiikin kuunteluun mahdollisimman neutraalilla tavalla. Kuulokkeet pyrkivät siis toistamaan taajuudet mahdollisimman samalla tavalla kuin millä lailla ne äänilähteestä tulevat. HD600-malli on taas tunnettu siitä että siinä on huomattava bassokorostus, mikä tekee siitä suositun mallin hifi-kuuntelussa, koska nykypäivänä ihmisillä on jonkinlainen viehätys bassojytää kohtaan. Minä taas en pidä niistä ollenkaan koska niin ammatillisten syiden kuin musiikinkuuntelumieltymysten takia haluan mahdollisimman "totuudenmukaisen" kuuntelun.

Mihin speksejä sitten tarvitaan? Ne ovat kuitenkin hyödyllisiä. Normaalikäytössä olennaisin lienee taajuusvaste koska se on kuitenkin jonkinlainen suuntaviiva siitä minkälaiset kuulokkeet ovat kyseessä. Toinen erittäin hyödyllinen tieto on vastus, eli ohm-luku. Tämä siksi että usein minun ainakin tarvitsee kytkeä samaan kuunteluun useita henkilöitä eri kuulokkeilla. Jos ohm-luku on erilainen, alkaa toisen päässä jo helisemään kun toinen alkaa vasta miellyttävästi kuulla mitä tapahtuu. Siksi vastuksen tulee olla sama, tai ainakin hyvin lähellä toisiaan.

Hyödyllisin tieto speksiläjässä on kuitenkin taajuuskäyrä, joka ikävä kyllä puuttuu etenkin halvempien kuulokkeiden paketista. Se kannattaakin käydä vilkaisemassa valmistajan nettisivuilta koska se on ehkä kuitenkin konkreettisin visualisesti välitettävä tieto. Se näyttää konkreettiset mittausarvot teknisten ominaisuuksien sijaan. Sitä pitää vähän oppia lukemaan, mutta se ei vaadi isoakaan selvitystyötä että oppii minkätyyppisestä kuuntelusta pitää.

Minä teen aina kuulokekaupassa hävyttömästi: Menen johonkin hifiliikkeeseen kuuntelemaan ja vertailemaan kuulokkeita, sitten löydettyäni oikeat, ostan ne halvimmasta paikasta, yleensä huomattavasti halvemmalla kun mitä hifiliikkeet kustantavat moisista. Kuunteleminen on loppujen lopuksi ainoa varma keino, ja silloinkin on hyvä kuunnella jotain äärimmäisen tuttua musiikkia tai muuta ääntä.

09 elokuuta, 2007 10:00  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Hirppis, vaistosi pitää hyvin paikkansa. Tunnet anonyymin entuudestaan, samalla tavalla kuin tunnen teidät. Olenhan jo pitkän aikaa toiminut Naurispajan anonyymina kommentaattorina. Muista ympyröistä kuin Naurismaalta emme tunne.

Aina ohjelmaanne kuunnellessa on yhtä suuri yllätys millaisen sillisalaattikavalkaadin mainioita aiheita olette keittäneet kokoon. Misään muussa ohjelmassa ei voi odottaa kuulevansa sekä lisäaineesta E128, hevosen lannasta ja Kossin plugeista. Ne sattuvat olemaan juuri kolme kestosuosikkiaihettani, jumalanpilkkasyytteitäkin halveksuen uskallan sanoa että jopa pyhä kolminaisuus josta syntyy tasapainoinen ja mielenkiintoinen ohjelmasisältö.

Suomen Podcastien Grand Prix on ratkennut jo tässä vaiheessa kautta. Naurispaja ottaa podiumilla korkeimman paikan. Naurispaja on korkealaatuinen, viihdyttävä ja monipuolinen asiaohjelma.

09 elokuuta, 2007 11:42  
Blogger HiskiBoy sanoi...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

16 elokuuta, 2007 22:52  
Blogger HiskiBoy sanoi...

Tein pari korjausta ja postasin tämän uudelleen

Hei jos et huomannut niissä valkosissa Kossin spark plugeissa on paremmat ne ne mustat tulppa härpäkkeet. Ietllä kans on ne molemmat mallit otin niistä valkoisista ne mustat tulpat ja niihin The plugeihin.

Jos muuten ette etsi maailman parhaita kuulokkeita ja tykkäätte in ear kuulokkeista kuten esim noi kossin napit on niin voisin suositella philips SHN2500 Noise canselling kuulokkeita. Eli lyhyesti sanottuna kuulokkeissa olevat mikrofonit kuuntelevat ulkopuolista melua ja kehittävät elektroniikan ja pariston avulla vastakkaisen aallon jolloin melu jollain tasolla katoaa kovasta. Eli ei tarvitse kuunnella lujalla volumella vaikka onkin meluisassa paikassa.

Enpäs selitäkään tässä enempää vaan löysin hienon sivun missä on kaikki tiedot ja tarkemmin kerrottu mitä nämä kuulokkeet ovat http://tinyurl.com/3bqe5r

17 elokuuta, 2007 23:50  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Moi. Olen ollut pahasti jälessä näiden Naurispajojen kuuntelussa, mutta hyviä nämä teidän jaksot on! Yritän nyt hieman kiriä :)

09 syyskuuta, 2007 14:31  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle