keskiviikkona, kesäkuuta 25, 2008 20:30

Kahvia, kaurahiutaleita ja maailmanparannusta

Juhannus meni osittain harakoille, on siis syytä nostaa vihreää teetä pöytään.

Naurispaja podcast #108 24.6.2008 (41:44 38,2 MB)

suora linkki ohjelmaan >
rss-feed >

ASIALISTA
- Tee- ja kahviostoksilla käynnistä ja Mokkamestareiden häipymisestä
- Nykynuoriso ökyilee festareille
- Joskus kannattaa vaan juosta ja hypätä pommilla
- Tasavirrassa Naurispajakin kuulostaa paremmalta
- Opinmutkia on myös uusi suomalainen podcast
- Kasvimaan päivitys
- Hirppis ennusti: ojitetut suot tuottavat metaania(?) myös talvella
- Raisio uranuurtajana päästötasemerkinnässä
- Suomalaisten ilmastohuoli muuttui toiminnaksi. Osittain.
- Be a change - nettiyhteisö ideoi ja haastaa korkeatasoisesti
- Maailmantalous.net valottaa tämän hetkistä talousjärjestelmäämme
- Naurispajan blogin uusi ominaisuus: reaaliaikainen sivustolla kävijäseuranta

LINKIT
Mokkamestarit, pienpaahtimo Tampereella
Tasavirta -podcast
Opinmutkia -podcast
Juolavehnä
Soiden kasvihuonekaasupäästöt talvella (Keskipäivän peili 24.6.2008 klo12, noin kohdassa 13:00)
Päästötase Elovena saa seuraajia (Kauppalehti)
SK tutki: Suomalaisten huoli ilmastosta muuttui toiminnaksi
Be a change virtual platform
Maailmantalous.net
"Maailmantalous vaikuttaa meihin kaikkiin, mutta miten sinä vaikutat maailmantalouteen? Maailmantalous.net haluaa antaa näkökulmia maailmantalouden ongelmiin, mahdollisuuksiin ja vaihtoehtoihin." (maailmantalous.net)
Feedjit.com real-time blog traffic feeds

Palautetta odotamme taas! Tulkaa mukaan. :)

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,

3 Kommentit:

Anonymous Anonyymi sanoi...

Kiitos jälleen kerran kivasta ohjelmasta. Naurispajassa pidän erityisesti siitä että se tuo helposti käsiteltävässä muodossa esille asioita joita en olisi muuten tullut ajatelleeksi.

Vaikka teenkin Tasavirtaa ja tästäkin Naukkareiden jaksosta voltin numero 17, ei se tarkoita että olisitte velvollisia vastamainostamaan ohjelmaani joka jaksossa. :D Kiitokset kuitenkin myönteisistä kommenteista koskien Tasavirtaa. Ilolla olen pistänyt merkille että Naurispajassa muutenkin on huomioitu uusia kotimaisia podcasteja, kuten viime aikoina Apple- ja Mac-asioita käsittelevä Hopeinen Podcast ja oppimisen ja opettamisen aiheita käsittelevä Opinmutkia.

Tarmon Opinmutkia-podcastin jakso numero seitsemän pohtii mielenkiintoisesti podcastien hyödyntämistä opetuksen välineenä. Naurispajaakin voi kiinnostaa Sulapinta-podcastin toisen tuotantokauden päätösjakso, jonka loppupuolella (noin kolmesta vartista eteenpäin) keskustellaan kaupunkirakentamisesta ja liipataan vihersuunnittelua. Lisäksi Yoen ja Tuijan suunnitteilla oleva kirja on mielenkiintoinen uutinen - tästä he keskustelevat aivan ohjelman lopussa ja toivovat yhteisöltä tukea, kokemuksia ja kommentteja.

27 kesäkuuta, 2008 08:40  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Tervehdys,

Luimpa tässä aamusella (1.7) Hesarin vieraskynä kirjoituksen jossa Leo Stranius kirjoittaa yksilöllisestä kevytaktivismista. Tuli heti liljat mieleen. Kirjoituksessa Stranius jakaa kevytaktivismin kolmeen luokkaan, vapaaehtoinen vaatimattomuus, askeettinen hedonismi sekä radikaali kulutuskarkuruus. Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä ja toivon että tällainen aktivismi leviäisi ihmisten tietoisuuteen ja saisi kannatusta. Juuri tämän tyyppisellä toiminnalla maapallosta voidaan saada vähän siistimpi paikka.

t. Vanha Jokela

01 heinäkuuta, 2008 09:41  
Anonymous achenar sanoi...

Mun piti kommentoida tämä asia jo edelliseen jaksoon, mutta se sitten jäi. No laitetaan tän uusimman kommentteihin nyt.

Eli kaatopaikkavierailusta. Hirppis kertoi, että vain kompostointiosastolla haisi. Mä en oikeastaan ymmärrä, että miksi kompostointia edes yritetään. Mädättäminen biokaasuksi olisi parempi vaihtoehto.

Kompostoinnissa biojätteessä vielä tallella oleva energia vain hukataan. Mädättämisessä sen sijaan energiaa saadaan talteen. Lisäksi tosiaan mädättäminen on täysin suljettu prosessi, joten hajut pystytään pitämään kurissa.

Mädättämisestä saatu kaasu on sitä samaa metaania, jota kaatopaikoilla nykyäänkin kerätään sieltä sekajäteläjistä. Siellähän vain mätänevät ne sekajätteen sekaan laitetut biojätteet.

Kompostoinnin suosiminen on jälleen tällainen vihreä asia, joka on sinänsä hyvä, mutta jota ei mielestäni isossa mittakaavassa kannata tehdä. Eli siis kompostointi on OK omakotitaloissa, mökeillä jne., mutta biojätekeräyksen jätteet kannattaisi mädättää. Jostakin syystä Suomessa on ollut iso innostus rakentaa isoja kompostointilaitoksia. Varmaankin suunnilleen samalla rahalla olisi saanut mädätyslaitoksenkin.

Sitten jos mennään visio-osastolle, niin roska-autothan (tai osa autoista, jos kaasua ei synny riittävästi) voisivat kulkea tällä biojätteestä tuotetulla biokaasulla. Tällöin roska-autojen kulkemisesta ei syntyisi hiilidioksipäästöjä ollenkaan. Ja jos muuta ei keksitä, niin ainahan kaasun voi polttaa sähköksi ja lämmöksi.

Lisää visioita: koska mädätyslaitos on hajuton, niin senhän voisi sijoittaa lähemmäs kaupungin keskustaa ja ihmisiä. Joten enää ei biojätettä tarvitsisi kuskata kauaksi kaupungista kaatopaikalle käsiteltäväksi. Ja jos sähkö/lämpöä syntyy ylimäärin, niin tuotanto syntyy lähellä käyttäjiä.

01 heinäkuuta, 2008 10:00  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle