perjantaina, helmikuuta 22, 2008 22:15

Todellinen Mahdollisuus kääntää tulevaisuus hyväksi

Tänään Naurispajassa sukelletaan syviin vesiin ohi jätelauttojen ja etsitään parempaa huomista tai ainakin pyrkimystä siihen.

Naurispaja podcast #97 22.2.2008 (49:47 45,5 MB)

suora linkki ohjelmaan >
rss-feed >

PALAUTTEET
- Naurispajan kokkiohjelma vai vegaaniravintola
- Katumaastureista ja maastureista
- Kati odottaa myös poljettavaa tietokonetta
- Kalatalous-Jussi on ihq
YMPÄRISTÖ ja ELÄMÄ
- Texasin kokoinen jätelautta lilluu Tyynellämerellä
- Liveraportointi Erkan malliin paljastamaan ympäristön todellisen tilan?
- Merivirtoja ei tutkita tarpeeksi
- Mitä Joka-Lilja voi tehdä?
  • Ostaa vähemmän ja harvemmin
  • Vaatia panostamaan enemmän merien tutkimukseen
- Tavaraa tulee liikaa, jos on säilytystilaa
- Saavutuksien, Elämyksien ja Merkityksellisyyden tavoitteleminen on sairastuttava tapa elää
- Opitaan tyytymään vähempään!
- Kiihtyvä kehitys ja Maya-kalenterin syklit
- Nyt on Liljoilla Todellinen Mahdollisuus kääntää tulevaisuus hyväksi!
LIIKENNE
- Porche aikoo haastaa Lontoon
- Mukiteline jenkkikuluttajille kulutusta tärkeämpää
- Prius voitti ekovertailun
- Viikon idea: liikematkailijoille omat vaunut juniin, paikallisliikenteeseen ykkösluokka

LINKIT
Vegaaniravintola Tampereella Veganissimo
Maasturijutut ja -video viime jakson kommenteissa
A Unified Earth Theory Webcast
Jätelautasta artikkeli, San Francisco Chroniclen juttu ja Wikipedia
Erkka Piirainen ja Qik
UNEP Year Book 2008
Hörhöpodcast Mayojen kalenterista
Porche aikoo haastaa Lontoon
Mukiteline jenkkikuluttajille kulutusta tärkeämpää
Prius voitti ekovertailun

Muistakaa siis Lilja-asenne: hyväntuulisesti kestäviä valintoja ja arjesta nauttien! Välillä saa myös olla tylsä, tavallinen ja hiljaa. Naurispajassa teistä tykätään kuitenkin.

Tunnisteet: , , , , , ,

4 Kommentit:

Blogger Yoe sanoi...

Hiihuu,

kiitos taas erinomaisesta ohjelmasta. Mulle kun vielä nuo mereen liittyvät asiat on erityisen lähellä sydäntä, ja olen kans tuskaillut tuota kun merien saastumisesta ja muista ongelmista ei puhuta juuri lainkaan.
Yksi syy siihen tietysti on se, että tavallinen eurooppalainenkin ihminen näkee meren ainoastaan veneestä tai rannasta vihertävänä pintana, jonka alla olevat asiat on täysin näkymättömissä. Jos ei itse ole sitä kalaa kiskomassa merestä eikä joutunut ajamaan maileittain ulommalle merelle saalista hakemaan, on hyvin hankala käsittää esimerkiksi kalakantojen hupenemista kun kalatiskillä se lohi lojuu kuin aina ennenkin.

Toisaalta sitten kun kyseinen hypoteettinen Itämereen tottunut pohjoiseurooppalainen pääsee trooppiselle paratiisisaarelle ja näkee kristallinkirkkaan meren, ei päähän mahdu että siinä vedessä voisi olla jotain vikaa. Pinnaltahan näkee 20 m syvyyteen missä on vitivalkoista hiekkaa ja ... vitivalkoista, kuollutta korallia. Viime viikon sukellusreissulla paikalliset näytti videomateriaalia muutamien vuosien takaa alueista, joissa silloin kasvaneet valtavat alueet pöytäkorallia on murentuneet pohjaan. Itsekin nyt kolmantena vuotena peräkkäin samalla alueella sukeltaneena selkeästi näen rappion.

(Piittaamaton sukellusturismi on tietysti osasyypää, esimerkiksi Punaisella Merellä monet riutat on aivan kauheassa tilassa kun niitä on vuosia jyrätty turistiveneillä ja koristeltu niiden toilettien tuotteilla. Kaikki isot sukelluskoulujärjestelmät (PADI, NAUI, jne) kyllä tekee erinomaista työtä ja kerää tietoa riuttojen / kalojen tilanteesta harrastelijasukeltajien avulla, ja järjestää tiedotuskampanjoita ja rantojen siivoamispäiviä.)

Sitten on vielä se, että maa-asukin on hankala ehkä ymmärtää, mitä väliä on jollain koralliriutalla tai tietyn tylsän planktonlajin häviämisellä on koko planeetan terveyden kannalta. Tarvitsemme siis uuden korkean profiilin Jaques Costeaun näyttämään ihmisille televisiossa tai youtubessa, että 99% maapallon elämälle kelvollisesta tilasta on veden alla.

--
Lopuksi ilouutisia: Japani, joka on tähän asti ollut maailman pahimpia ilmaismuovikassien toimittajia, siirtyy ihan lähiviikkoina jakamaan kassoilla ainoastaan maksullisia pusseja. Jes!

24 helmikuuta, 2008 06:14  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Kiitos hienosta jaksosta! Tässä avuliaaksi tarkoitettua pilkkunipotusta: merentutkimusalus on Aranda, ja toivotaan että Liljamaisten ilmastonmuutoksen vastustusponnistelujen avulla pidämme huolen siitä, että Aranda ei koskaan joudu lähellekään Arlandan lentokenttää. Jos joutuu, niin merenpinta on pahasti noussut ;-(

24 helmikuuta, 2008 13:18  
Anonymous Jarno sanoi...

"Tunnisteet: hörhöt…" Ootte te niin mahottoman ehania. Olen ihan tajuttoman koukussa teitin höpötyksiin. Jotta jatkakkee, liljat.

25 helmikuuta, 2008 16:21  
Anonymous Niinku sanoi...

Kiitos liljat loistavasta jaksosta ja nyt tehdään Hessu kateelliseksi, antamalla teille "Hessun palautetta" eli kommentti.

Junissa on bisnes luokka (Pendolino, IC ja IC2) ja ykkösluokka on taajamajunissa. Helsingin paikallis junista en tiedä, mutta näin ainakin muualla suomessa.

Hienoa, että otitte tuon jätelautan puheeksi, koska törmäsin siihen itsekkin netissä surffatessa ja pitikin vinkata teille siinä mutta unohdin. Merten tilasta olen huolissani ja tällä hetkellä Itämerestä. Toivonkin, että merten suojeluun panostettaisiin enemmän, koska sillä on kuitenkin vaikutus myös ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin.

Teidän viimekerran maininta noista PET-pulloista oli hyvä ja otinkin heti siitä opikseni. Samoin nuo teidän antamat energian säästö vinkit oli loistavia. Sammuttelin myös kaapeli modeemia aina kun en sitä tarvinnut, mutta ikävä kyllä jouduin palaamaan sen kanssa vanhaan käytäntöön, koska se alkoi tulla dementtiseksi. Tosin muut muutajaa käyttävät laitteet sammuvat edelleen yöksi ja käyttämättömäksi ajaksi.

Olen varmaan ainoa ketä ärsyttää tuo "niinkutotanoi" hokeminen... olkaa niin kilttejä, että yrittäisitte karsia sitä pois. Kiitos.

28 helmikuuta, 2008 10:40  

Lähetä kommentti

Linkattu muualta:

Luo linkki

<< Etusivulle