sunnuntaina, syyskuuta 24, 2006 18:34

Luomun juhlaa

Naurispajassa palataan ruotuun juhlintojen jälkeen hyvien luomu-uutisten saattelemana.

Naurispaja podcast #45 24.9.2006 (50:15 46MB)

suora linkki ohjelmaan >
rss-feed >

- Millenium-palkinto LED-valojen kehittäjälle
- Rohkaisevia luomu-uutisia
- Kalatalousexpertti Jussi (kuuntele Jussin palautteet sivun oikeasta reunasta)
- Viikon ideat
- Verkkokauppa.com raivostuttaa
- Pukeutumisen vaikutus kanssakäymiseen
- Uusi suomalainen podcast: Eka bini
- Muitakin palautteta saatu

Tutki taustat itse:
Shuji Nakamura - led-valo:
http://www.millenniumprize.fi/
http://www.yle.fi/uutiset/taustat/id42327.html
http://www.yle.fi/uutiset/taustat/kaikki/id42384.html

Luomutilat työllistävät kolmannesta enemmän Britanniassa
http://www.luomu.fi/yleista/uutisia.htm
Luomumaissilla sama sato kuin tavanomaisellakin Ohion yliopiston lajikekokeissa
http://www.luomu.fi/alkutuotanto/uutisia.htm
Luomumaidon terveellisyys tulisi tuoda ravitsemusneuvonnassa esiin esittävät brittitutkijat
http://www.luomu.fi/kulutus/uutisia.htm
Juha Helenius: Tulevaisuuden kestävä ruuantuotanto on luonnonmukaista
http://www.finfood.fi/finfood/luomu.nsf/b6280b54fbf807ecc2256b7d003165d2/904e1821f7943857c2257090003ba6bf?OpenDocument&Highlight=2,helenius

Helena Telkänranta: Elävä planeetta - ratkaisuja maailman ympäristöongelmiin (HS 24.9.2006 C7)

http://ekabini.blogspot.com/

"Creativity comes from trust. Trust your instincts. And never hope more than you work."
- Rita Mae Brown

Jatka juttua: naurispaja(a)gmail.com, tämän blogin kommentit ja MyChingo-audiokommenttiväline.

10 Kommentit:

Anonymous Anonyymi sanoi...

Ledeistä tuli mieleen sympaattinen Graffiti Research Lab, joiden Led Throwies http://graffitiresearchlab.com/?page_id=6 antaa artsyfartsy/statement-henkisiä ulottuvuuksia ledien viestintämahdollisuuksille. Tiedä sit kuinka kestävää tai luontoystävällistä patteri-magneetti-ledien kylväminen ympäriinsä on... Liittyykö tämä nyt taas mihinkään :)

27 syyskuuta, 2006 13:20  
Blogger hirppis sanoi...

Terve vaan Ano,
Niin ei ole kovin ympäristöystävällistä noin laajassa mitassa ajateltuna, mutta tarjoamasi (graffiti research lab) linkki avasi eteeni ensi vilkaisulta aika mielenkiintoisen sivuston. Ympäristötaiteen ja kansalaistoiminnan muotona kannanotto ledeillä menee jossain määrin Naurispajassa läpi ;)
Vinkkaamasi linkin takaa löysin muuten monta mielenkiintoista kansalaistoiminan workshoppia ympäri maailmaa ja kadoksissa olleen mahtilinkin www.instructables.com. (Tiedon ja kädentaitojen globaalijakamispaikka niinkuin www.makezine.com:kin on.)
Jepulis, kyllä internet on sitten mahtava keksintö kun voi minä päivänä tahansa rakennella vaikkapa Led-veistoksen.

27 syyskuuta, 2006 18:04  
Anonymous Jussi sanoi...

Kalatalous-Jussi ilmottautuu. Nyt on muuten sitten parhaat ajat pyytää särkeä katiskalla. Ne alkavat parveutumaan jättiparviksi, joita sitten harvennetaan kunhan ne ensin löydetään. Vanhat kunnon rinnepaikat lähtisin itse ensimmäisenä lonimaan.

Tuntuu muuten yhtäkkiä kylmältä -3 astetta. Ja keväimellä kun tulee ensi kerran näin lauhat, sitä veuhottaa t-paiassa ja sortseissa pitkin ärjännettä. Kyllä sopeutuminen on ihmeellistä.

28 syyskuuta, 2006 22:59  
Blogger virba sanoi...

Oho, joko siellä on noin kylmä! Täällä Tampereella on edelleen vaan kuin normaalisti elokuussa, +15!

Särki on muuten aivan aliarvostettu kala. Meidän mutsi tekee mahtavaa säilykettä uunissa särjestä, sipulista ja tomaatista, peittoaa kaikenmaaliman tonnikalat mennen tullen! Tämä resepti on hyvin lähellä mamman mallia. Onko siellä päin tuttua? Suosittelen!

03 lokakuuta, 2006 12:23  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Aamulla sairaana sohvalle jäädessäni kuuntelin Naurispajan #45, ja siinä mieleen nousi seuraavaa:

Niitä LEDejähän monessa paikassa jo käytetään, vaikkapa autoissa, liikennevaloissa ja niin edelleen. Itselläni on monesti vaikeuksia hahmottaa sinisen ledin etäisyyttä, johtuneeko sellaisen tyypillisestä spektristä vai mistä. Ovat nykyään vieläpä muodissa, ja vaikka missä (tieto)teknisissä vimpaimissa niitä käytetään koristeina koska ovat niin cool.

Mutta mikä se väite oli, että valosaaste vähenee jos siirrytään LEDeihin? Eihän se mihinkään vähene, vaan ainoastaan lisääntyy koska valomainoksiin samalla määrällä sähköä saadaan enemmän valoa.

Niistä Japanian pöntöistä ja liikkeentunnistinvalomainoksista vielä, että eivät ne vaikuta siellä olevan mikään kovin suosittu ilmiö. Taidattekin olla lievästi kyynisiä kun aina parjaatte kuinka huonosti eko-hommat täällä Suomessa ovat ja kuinka hyvin muualla innovoidaan jne. ;-P Ettei kukaan tuo mitään ekoteknoa tänne, kaikki ovat eko-vastaisia ja aina ruoho on vihreämpää aidan tuolla puolen.
Turhaa narinaa, sanon!

Olkootkin ekohommat huonosti täällä, huonosti ne ovat muuallakin. Luonto ei paljon valtakunnan rajoja katso, ekologisuuden on oltava globaalia. Alkaa se ruoho nimittäin olemaan jo aika pystyynkuollutta aidan joka puolella...

Ohop, taisiko tulla hieman negis palautteet? No ei nää ookkaan palautetta vaan keskustelua. Sen ei tarvi olla ylistävää ;)

Ainiin vielä niistä audiokommenttien käytöstä, että voisko niitä vaikka referoida jos ei jaksa leikata inserttejä podcastiin. Pysyisin minäkin hieman kärryillä. En ole podcasteja kuunnellessani koneen äärellä klikkailemassa teidän webbisivuja. Nop eipä mitään, tuo audiokommentti-homma hakee Naurispajassakin muotoaan.

Vielä kiitos Naurispajasta, ootte paras podkast.

03 lokakuuta, 2006 16:38  
Blogger virba sanoi...

Tarkoitus oli todella käyttää Jussin audiopalautetta, mutta törmäsimme ongelmaan: MyChingosta tiedostot tulee väärällä näytteenottotaajuudella (tai mitä ne hertsit nyt on), joten jakson väliin leikattuna se kuulemma kuulosti pikkuoravilta. Hirppis tietää näistä jälkituotannon jutuista paremmin, korjatkoon, jos puhuin ohi suuni. Unohdettiin tosiaan viime jaksossa mainita asiasta, sorgelo!

Ja ilman muuta kaikki palaute otetaan kiitollisina vastaan! Myönnän että me joskus nuristaan. Me tehdään aika rehellisesti tätä, joten jos päivän aikana on ollu vaikkapa turhauttava välikohtaus (masentava väittely tai uutinen), heijastuu se myös illan jaksoon. Naurispaja ponnistaa siis fiilispohjalta.

Mä ainakin haistelen yleistä ilmapiiriä ympärilläni, ja jos siinä sattuu olemaan tavallista enemmän sitä "vihreästä kehityksestä innostumattomuutta" (huono ilmaus, mutten keksi nyt muuta), heijastuu se myös puheisiin, ja mä helposti ajattelen, että tätä se on muualla maassakin. Joten jos joku näkee ja kokee positiivisempaa asennetta näihin asioihin tai hyvää kehitystä, olisi erittäin tervetullutta tietää siitä! Joskus tuntuu, että me ollaan yksin täällä liljailemassa, ja huudellaan eetteriin epätoivoisia avunpyyntöjä. Silloin toivottavasti te kuuntelijat vastaatte huhuiluun ja kerrotte hienoista asioista joita näätte, ok? Joo!

No joo, nyt meni jo selittelyn puolelle. Pikaista paranemista! :)

03 lokakuuta, 2006 20:55  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Fiilispohja on okei! Ei me kuunneltais teitä jos ei ois, te kyllä tiedätte sen. :)

04 lokakuuta, 2006 09:54  
Anonymous Jussi sanoi...

Kyllä tuon tyyppistä purkkikalaa on tullut tehtyä. Toinen suoksikki on särkitartar tai kalapullat pikkusärjestä ja-ahvenesta. Kyllä niistä hyvää ruokaa saa ja terveellistä proteiinia.

05 lokakuuta, 2006 14:44  
Blogger hirppis sanoi...

Mun isä tekee aivan huippuja kalaruokia kanssa. Aina kun menen käymään kotiseudulla, niin savustuspönttö sauhuttaa kotoisasti tervetulleeksi. Kalapihvejä (muistaakseni juuri särkikalasta) tuli viime kesänä syötyä kanssa. Ai ai, kala on kingi.

Tänään huomasin heti herättyäni muuten kalauutisen, että Kemijärven lohiviljelmällä oli tapahtunut kalkkimyrkytys, siis ensiarvion mukaan. 17 000 kiloa lohia oli kuollut.Hmp.

05 lokakuuta, 2006 18:16  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Mitattaispa ihmisiakin kiloissa eikä henkilöinä.

11 lokakuuta, 2006 23:20  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle