sunnuntaina, marraskuuta 23, 2008 19:24

Stop shopping, start renting!

Kamaa on jo liikaa ja joulu lisää kulutusta, mutta Naurispajassa uskotaan järkeviin Liljoihin.

Naurispaja podcast #117 22.11.2008 (1:09:51 63,9MB)

suora linkki ohjelmaan >
rss-feed >

ASIAT:
- Lumesta, hiihdosta ja hiustenpidennyksistä
- Ulkonäkömuutosten pohdintaa
- Pastori Billy kävi Suomessa manaamassa Kampin ostoskeskuksen
- Palautteissa arvio kannettavista tallentimista (Zoom H4 ja Edirol), säästäväisyydestä, elektroniikkavalinnoista ja roskapusseista
- Laatuun kannattaa panostaa, mutta kestääkö kalliskaan elektroniikka?
- Haluamme vähemmän, mutta parempia tuotteita!
- MIPS-luvut auttavat vertailussa, esim. pöytäkone vs. kannettava tietokone
- Naurispajan roskapussikäytännöt
- Päästövähennystavoitteet ovat liian alhaisia, kulutusta voi helposti vähentää
- Meidän mukavuustasossamme on varaa laskea, eikä elämästä siltikään tule ankeaa
- Kamanhaalinta on kummallista, kun voisi lainata
- Jotkut pärjäävät tosi vähällä, esim. Mace
- Joulu kiihdyttää ostovimmaa
- Joulukoristeita voisi kierrättää kavereiden kesken, ja lahjat pistää kankaisiin lahjapusseihin
- Karvainen robotti kyykyttää vanhuksia
- Puolittain unohtuneessa Sepon palautteessa biokaasuautoilijasta
- Seuraavalla kerralla ehkä luovuudesta (ja se Laurin palaute!)

LINKIT
HS.fi: Saarnamies manasi forumin ja Kampin ostokeskukset
What would Jesus buy - the movie
Kannettavia nauhureita saa mm. Thomannilta tai DLX Music:sta
Marraskuun Glorian pääkirjoituksessa tyylikkään köyhäilyn taidosta
Alexander von Schönburg: Tyylikkään köyhäilyn taito
Pöytäkone vai kannettava: vertaa MIPS-lukuja SLL.fi:ssä
Naurispajassa puhuttu kasseista myös jaksossa #59
Metsämies: Hiilijalanjälki ja sen kutistaminen
Aivan mahtava Kuinoma.fi -vuokrauspalvelu
Macen matkatavarat 2 kk:n reissulle

Kertokaa, oikaiskaa, kehukaa, haukkukaa - ihan mitä vain, kunhan tulette mukaaan. :)

Tunnisteet: , , , , , , , ,

5 Kommentit:

Blogger Unknown sanoi...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

23 marraskuuta, 2008 22:54  
Blogger Minna Wilhelmiina sanoi...

Tervehdys! Nyt kun teillä oli elektroniikka puheena, niin ens kerralla olisi mukava kuunnella ajatuksianne Greenpeacen teknologiayritysten ekovertailustakin. Pääsisitte asiaan varmaan perehtyneemmin kiinni kuin minä lyhyessä spotissani.

Ilmeisesti moni perhe keskittää tarvittavien (ja viihteellisten) elektroniikkajuttujensa ostamisen joululle, joten olisihan se hyvä, että jos eivät nyt kokonaan herkeä ostamasta, valitsisivat sentään laitteensa edes jonkinverran ekommin perustein. Dvd-soittimen tai muun härpäkkeen ostaminen ei tietty sinänsä voi ympäristöä säästää, mutta jos se nyt sitten on ihan pakko hankkia, niin voihan sitä periaatteessa samalla yrittää rohkaista noita kansainvälisiä suuryrityksiä muuttamaan toimintaansa ympäristölle hellävaraisempaan suuntaan. Vai mitä olette mieltä?

Tuosta joulukrääsän ostamisesta: mihin ovat jääneet itse tehdyt, söpöt koristeet? Aiemminhan niitä askarreltiin paljon jostain vanhoista joulukorteista, tilkkukankaista ja muusta sellaisesta materiaalista, joka sai sitten toisen elämän joulukoristeena. Ja onhan paperi ja kangas sentään biohajoavampaa kuin muovi. Olisikin mahtavaa, jos jouluinnostuksissaan voisi kauppaan lähtemisen sijasta löytää jostain nettigalleriasta kierrätysmateriaaleista tehtävien joulukoristeiden askarteluohjeita. Joulunodotuspuuhaa koko perheelle. :)

PS: Oletteko jo lukeneet Alan Weismanin Maailma ilman meitä -kirjan? Siinä on aika mielenkiintoisia juttuja siitä, miten kauan maapalloltamme kestäisi jo nyt toipua kaikesta karmeasta mitä olemme tänne syytäneet ja jatkamme tietty edelleen. Kammottaa ajatella, miten paljon omituisemmaksi kulutuskulttuurimme koko ajan menee.

26 marraskuuta, 2008 00:44  
Blogger henrik sanoi...

Olen taas ottanut otteen ohjelmastanne viikon #48 Kansalaismediakatsaukseksi. Ohjelma löytyy tuttuun tyyliin täältä:
http://blogit.yle.fi/node/2510

Mutta palautetta:
Roskapussien kanssa on ollut ongelmatilanne sen takia että esimerkiksi Hyvinkäällä asuessani taloyhtiöllä oli ehdoton kielto laittaa roskalaatikkoon mitään ellei se ole muovikassissa. Tällä ilmeisesti haluttiin välttää se ettei isoja roskalaatikoita tarvitsisi pestä, mikä onkin sitten isompi projekti kuin oman pienen roskapöntön kuuraaminen. Itse en ole samaa mieltä tästä menettelytavasta ja itse asiassa määräys oli idioottimainen. Mutta se oli ehdoton, joten eipä auttanut muuta kuin roudata muovipusseja roskapusseiksi. Lopulta se meni siihen ettei biojätteitäkään saanut laittaa kuin muovipusseissa, joten se siitä lajittelusta. MOT-ohjelma taisikin myöhemmin paljastaa meille että Hyvinkään roskat heitettiin kaikki samaan läjään, eli lajittelu oli silmänlumetta. Onneksi en asu siellä enää.

Toiseksi: Elektroniikan hamstraaminen ja kompulsiivinen päivittäminen on todella idioottimaista. Ikävä kyllä itsekin joudun myöntämään oman idioottimaisuuteni tässä suhteessa, joskaan en ollenkaan pahimmassa mahdollisessa muodossa, koska yleinsä minulla on jokaiselle vermeelle konkreettinen käyttötarve. Mutta onhan se aikamoista turhailua kun vertaa mihin niitäkin rahoja voisi jossain käyttää. No, olen kuitenkin ajatellut niinkin että tämä on tässä mittakaavassa pienempi paha kuin esimerkiksi joidenkin kompulsiivinen vimma ravata vähän väliä ulkomailla.

Ilmasto- ja energiastrategiasta: Minusta olisitte voineet käyttää enemmänkin aikaa teollisuuden haukkumiseen. Minä teen mahdollisimman paljon asioiden edistämiseen, mutta jotenkin se on kovin turhauttavaa kun teollisuus ei tunnu pahemmin mistään välittävän. Ja sitten kun yhteiskunnan puolelta tuntuu olevan jonkinlainen hyväksyntä sille että näinhän maailman kuuluukin toimia. Pistetään kuluttajat mähkimään joka ikistä ostoskassivalintaa ja laskemaan hiilijalanjälkiään, mutta teollisuus, senhän nyt on yksinkertaisesti pakko kasvaa! Niinpä niille on jaettu pieniä näytöskeinoja lukuunottamatta vapaat kädet tehdä mitä vain. En halua sysätä vastuuta kokonaan omista käsistä, mutta kun tässä yhteiskunnassa on nyt kuitenkin pakko jotenkin olla mukana niin eipä sitä oikein voi olla hiilijalanjäljestään ylpeä.

Pahoittelen jälleen ylipitkästä palautteesta. Hieno ohjelma jälleen.

03 joulukuuta, 2008 00:05  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Hei,

Pyydän anteeksi, että tulen kommenttivierailulle vasta nyt, mutta halusin ensin kuunnella podcastejanne (kesäkuulta saakka) jotta saisin vähän tuntumaan niihin.

Pakko myöntää, että teidän leppoisaa jutusteluanne on mukava kuunnella, varsinkin kun ette harrasta syylistävää paasausta. Saitte siis vakikuuntelijan. :)

Minäkin pähkäilin aikoinaan noiden roskapussien kanssa. Minua kuitenkin ohjeistettiin, että biohajoavia pusseja ei pitäisi käyttää, sillä ne eivät maadu kaatopaikalla.

03 joulukuuta, 2008 20:02  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Hmm. Mää mielestäni kommentoin tätä jaksoa jo... Ei näy mitään missään. Mut on sensuroitu!?

No yritän uudestaan:

Hyvä jakso oli, niinkuin aina. Tekisitte joskus myös huonon, niin olis vaihtelua :-).

Roskapussiasia mietityttää edelleen... Roskapusseiksi tarkoitetut pussit on kyllä jotain kierrätys-hippi-materiaalia, eikä mitään Alepan jytkymuovia.

Elektroniikan hamstraajia?? Onko niitä? Ja jos on, niin aina on jälkimarkkinat. Ts. vanhat koneet kiertoon, kun uutta ostaa. Tai jos haluaa itse säilöä, niin säilöö. Gadgetöörit ja teknologian ystävät tulisi mielestäni erottaa halparoinan ostajista. Ne on eri asia.

Jouluvalot. Meillä on kolmet vai neljät. Niitä joutuu ostaan uusia, kun ne on niin p*skoja nykyään. Hajoavat aina talven jälkeen. Jokaisessa valosarjassa on meillä kellokytkimet. Eivät siis pala yötäpäivää. Ja on ledejä tms. vähävirtaisia hippivaloja.

Mitäs muuta oli...hmm...Eikai sitten muuta, kuin että: Kyllä hippi on hipille hippi! Hauskaa joulunalusaikaa sinne vaan sitten ja sitä rataa. Ootte kyllä aika epeleitä.

Ainiin..se piti sanoa: Se uusi nauhuri on hieno ja hyvä. Suosittelisin kuitenkin lähempää mikitystä. Aika ambienttia on nyt. Ja se musa muuten kuului siinä jaksossa. Piti oikein ottaa luurit korvilta, kun yöllä kuuntelin. Luulin, että tiellä ajelee joku teini, kun sellainen jumputus kuului läpi luurien. Jumputus loppui kun otti luurit pois...SEHÄN TULIKIN NAUKKIKSILTA. Aika ovelaa.

Niin ja sitten. Jos tämä palaute ei nyt tule blogiin näkyviin, niin tulen kohta henkilökohtaisesti lähettämään teille sähköpostia tai sanelemaan tämän teidän postiluukuistanne siellä TaNpereella. Kyllä jämpti on näin. Hessua ei sensuroida! Ettekste tiedä kuka mä olen... :-)

No piis vaan ja heips.

09 joulukuuta, 2008 09:32  

Lähetä kommentti

<< Etusivulle