tiistaina, lokakuuta 07, 2008 22:30

Hiljaisuudesta, radioamatööreistä ja talouden hoidosta

Nyt Naurispajassa voidaan hyvin ja kepeästi, ja jutustellaan vaikka mistä.

Naurispaja podcast #114 7.10.2008 (46:05 42,2MB)

suora linkki ohjelmaan >
rss-feed >

ASIAT
- Hyvä lokakuu! Laulattaa suihkussa ja on muutenkin mukavaa.
- Palautteista ja muusta muistamisesta kiitokset Tuijalle ja Kativaan:lle
- Tunnollisen kuuntelijan ansiomerkki Hessulle
- Lähes suoraa Jaikuamista Sampsan ja Simon kanssa feed-ongelmista
- Vähän erilaiset radioamatöörimuistelut (eikä Hirppis saa suunvuoroa)
- 8.10. vietetään Hiljaisuuden päivää
- Miten ympäristön äänet vaikuttavat henkiseen tilaan?
- Multitasking = keskittymisvaikeudet
- Hirvikärpäset haittaa metsässä oleilua
- 66% suomalaisista kannattaa tuulivoiman lisärakentamista
- Mystinen ympäristörikos Eurassa
- Ilmasto-aiheinen kuntavaalipaneeli Tampereella 8.10., onko vastaavia muualla?
- Ihmisten avuttomuus hämmentää, joten muutama taloudenhoitovinkki
- Maalaisjärki kunniaan, ja Martat!
- Hirppiksen uuniongelma ja Virban pyykinkuivausdilemma

LINKIT
Eläkeläiset: Elän humpalla
Jaiku-keskustelu Naurispajan feedistä
Hiljan päivän vinkit
YLE.fi: Suomalaiset rakentaisivat tuuli- ja biovoimaa
YLE.fi: Eurassa omituinen ympäristörikos
Ilmastonmuutos-aiheinen kuntavaalipaneeli
Ilmankos -kampanja
Consumerist: Reader Pays Off $14,330 In 20 Months With Our Tips
Marttojen neuvot

Muistakaa vaalia hiljaisuutta ja antaa meille palautetta. :)

Tunnisteet: , , , , , , , ,

6 Kommentit:

Anonymous achenar sanoi...

Moi

Kiitos taas jaksosta!

Virban dilemma kuivausrummun kanssa on kyllä aika hankala, mutta mielestäni siitä ei pääse mihinkään, että hankinta nostaa energiankulutusta. Perustelu on se, että jos kuivausrummun energian ajattelisi voivansa säästää jossakin muualla paikassa X, niin miksi ei muutenkin säästäisi tätä energiaa paikassa X. Jos energian säästäminen paikassa X on mahdollista, niin se pitäisi tehdä oli kuivausrumpua tai ei.

Mutta eipä asialla kannata itseään hirteenkään vetää. Jos muuta fiksua konstia ei ole, niin sitten on varmaan pakko ostaa rumpu - mahdollisimman energiatehokas tietty. Seuraavaa asuntoa miettiessään kannattaa sitten lisätä kuivaustila "must-have" listalleen.

Muuten, kyllä sen taloyhtiönkin kuivaushuoneen käyttö kuluttaa energiaa - ainakin oman talon huoneessa on kuivuri, jota ilman huoneessa ei kuiva mikään, mutta joka kuluttaa hulppeat 2 kW ollessaan päällä. Tuo kulutus ei tule omalle laskulle, mutta kuitenkin.

Nauhoittavan digiboksin osalta olen itse tullut tulokseen, että siinäkin on katkaisimella varustettu jatkojohto. Saman johdon takana on kyllä DVD-soitinta ja muutakin sälää, jotka vievät sähköä valmiustiloissa yhteensä 28 W. Jätän kytkimen päälle silloin kun jotain nauhoitusta on ajastettuna, muutoin boksi on virrattomana. Tämä toimii mulla, tosin nauhoittelen ajastimella vain muutaman kerran viikossa. Olen kyllä joskus unohtanut laittaa boksiin virrat ja siksi nauhoitus on mennyt ohi. Joskus tämä on harmittanut, mutta harvoinpa mitään elintärkeää telkusta tulee.

T: achenar

08 lokakuuta, 2008 15:52  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Tervehdys,

Meni taas töissä yksi tunti kivasti kuunnellessa teitä. Kiitos jaksosta.

Nuo hirvikärpäset ovat viheliäisiä kavereita. Ne tunkee joka paikkaan. Joskus kun olen riisunut kotona vaatteet, siis ihan kaikki vaatteet olen löytänyt hirvikärpäsen sieltäkin...

Uusavuttomuudesta. Sehän on tosi että ihmiset ovat nykyisin avuttomia tai sitten laiskoja. Kaikki pitää saada valmiina ja heti (esim.ruoka. Älytöntä myydä kuorittuja ja viipaloituja perunoita pakastealtaassa. En ymmärrä.). Sitten vähän rakentavaa kritiikkiä. Mitä Virban kuivausdilemmaan tulee niin en ihmettele jos tapetit alkaa kupruilemaan ja maali seinästä lähtemään. Sanoit että kuivaat pyykkisi olohuoneessa ja siellä on aina kostea ilma. Olohuone ei ole suunniteltu märäksi tilaksi eikä se kestä välttämättä jatkuvasti sellaista kosteutta.

t. Vanha Jokela

11 lokakuuta, 2008 00:30  
Anonymous Tasavirta sanoi...

Kiitos jaksosta numero 104. Olen samoilla linjoilla achenarin kanssa mitä kuivausrummun hankkimiseen tulee. Joskus on vain pakko tehdä kompromisseja vastoin omaa ideologiaansa. Kaupunkiasunnoissa ei isompien vaatemäärien kuivaaminen ripustamalla ole aina käytännöllistä.

14 lokakuuta, 2008 06:39  
Anonymous Teme@Temepaja sanoi...

Täälllä Teme@Temepaja

Ratioamatööreistä. Joo. Välistä tuntuu, että heitä on jokapuolella ja sitten ei missään.

Oli niin tai näin, niin yhden näppärän linkin heitän teille. http://youtube.com/k7age ja sieltä hakekaa vaikka AO51 koskevia videopätkiä. Noin aluksi.

Sitten on podcasteja, esimerkiksi www.kd0bik.com/podcast. Jerry selvittää kohtuullisen ymmärrettävästi podcastissa mistä radioamatööriydestä on kyse.

Ai miksi sitten näin enklanniksi. Siksi, että toistaiseksi, huom. toistaiseksi, ei suomalaista RA podcastia ole. Ans katto ny mitä tästä tulee, josko vaikka kansallinen tilapäispaikallisradio RadioHAMI alkaisi tällaista toimittamaan.

Mielipuolikuva jostakin vähän oudosta ja ehkä epätavallisesta asiasta kiinnostuneesta on varmaan sellainen nuhjuinen, takkutukka joka myhäilee omiaan ja höpisee käsittämättömiä. Ehkä niin, mutta radioamatööriys on muutakin se on public serviceä kun tarvitaan pelastuspalvelussa yhteyksiä pimeään metsään eksyneen etsijöille; se on sosiaalinen verkosto, missä samanhenkiset pitävät yhteyksiä keskenään. Ja niitä kiinnostuksen kohteita löytyy vielä enemmnä kun vaan hieman penkoo asiaa.

Hyvin suurta osaa meistä radioamatöörit koskettavat välillisesti, sillä mm. kännyköiden suunnittelijoissa on suuri osa juuri radioamatöörejä harrasteeltaan.

Jotain infoo asiasta löytyy mm www.sral.fi sivustoilta. Ehkä sieltä löytyy kaipaamanne "radiöhörhö", joka intohimoisesti kertoisi mistä oikein olikaan kyse.

Jaa mää vai.
Mä jouda.
Mä meen ja tuun,
enkä paikalleni
ehi ny asettuun.

Kuullostellaan,

Tääälllä Teme@Temepaja

18 lokakuuta, 2008 20:07  
Blogger Juha Keskinen sanoi...

Ei suoraan liity tähän jaksoon, mutta ainakin tämä jaakon kirjoitus sopii naukkiksille. Jaakko on kulkenut kulutus mittarin kanssa ympäri kämppää. http://aivo.sonera.fi/aivo/?p=1348 muutenkin aivo borgit näytti mielenkiintoisilta.

31 lokakuuta, 2008 10:29  
Anonymous Keppi sanoi...

Voihan tuon kuivausrumpuhomman ajatella myös niin, että kuivausrummun käyttämä sähkö muuttuu lämmöksi, joka taas vähentää huoneiden lämmittämiseen tarvittavaa lämpöä. Siis vaatteiden kuivuminen eli veden haihtuminen sitoo lämpöä, joka on jollakin tavalla kuitenkin tuotettava huoneeseen. Tämä kaikki siis vain talvella.

Kesällä huoneiden lämmittämisestä lienee vain haittaa, mutta toisaalta silloin voi vaatteet kuivattaa myös ulkona/parvekkeella/terassilla tms.

Toinen asia on sitten se, kuka sen lämmittämisen maksaa. Normaalisti vuokra-asunnoissa lämmityksen maksaa taloyhtiö ja sähkön asukas, jolloin kuivausrummulla lämmittämisen maksaa asukas.

Eiköhän tämä pohdiskelu riitä tällä kertaa, varsinkaan kun eihän kukaan näitä vanhoja kommentteja lue.

21 lokakuuta, 2009 05:44  

Lähetä kommentti

Linkattu muualta:

Luo linkki

<< Etusivulle