maanantaina, tammikuuta 02, 2006 18:21

Global Warning - Koralliriutat häviämässä

Ketä se oikeastaan kiinnostaa ja koskeeko se ensinkään suomalaisia? Eihän meillä ole koralleja, saati sitten riuttoja. Meribiologit, ekosysteemien ja ilmaston lämpenemisen tutkijat sekä muu merimaailman tutkimuskunta ovat vasta pääsemässä selville koralliriuttoihin piiloutuvista salaisuuksista ja niinkuin tieteiselokuvissa tapaa käyvän, salaisuudet alkavat avautua vasta silloin kun peli on melkein menetetty ja ihmiskuntaa uhkaa syvä ekologinen menetys. Tosiasiassa näin on nähtävästi oikeassa elämässäkin käymässä.

>> Koralliriutat, jotka pelkästään Aasiassa ruokkivat miljardi ihmistä, suojaavat tuhansia valtioita myrskyiltä ja vajoamiselta, ovat 25% merenelävän alkukoti, sademetsiin suoraan verrattavissa olevat koralliriuttojen monimuotoiset ekosysteemit ovat häviämässä kriittistenkin arvioiden mukaan 30 vuodessa olemattomiin. Jo pelkästään taloudelliset menetykset tulevat nousemaan häviämisen myötä 137,000-1,200,000 US$ per koralliriutta kilometri seuraavan 25 vuoden aikana. Pelkästään Filippiinien vuotuinen riuttojen taloudellinen arvo nousee 1.6 miljardiin dollariin. >>

Siinä vähän aprikoitavaa meille lukuihin tottuneille ihmisille. Syyt miksi Naurispajassa huolehditaan asiasta ovat ilmeiset. Koralliriuttojen kohtalo kuuluu jälleen siihen globaaliin maailmanperintö ajatukseen, johon kaikkien maapallon valtioiden tulisi osallistua omalla panoksellaan. Ja mikä ei-niin-ällistyttävää, koralliriuttojen kohtalokas häviäminen on suoraa seurausta muunmuassa ilmaston lämpenemisestä ja tätä kautta eriarvoisuuden räikeä kuilu, joka maailman rikkaiden ja köyhien valtioiden välillä rehottaa, on kytköksissä korallien häviämisongelmaan.
Ilmaston lämmetessä muutamalla asteella, merenpinta alkaa nousta lämpölaajenemisen myötä jolloin korallien erityisen herkkä ekosysteemi lakkaa toimimasta. Tutkijat puhuvat monen eri tekijän aiheuttamasta "stressitilasta", johon voi lukea ylikalastuksen ja pohjaeliöstöä tuhoavien kalastusmenetelmien, korallien hyväksikäyttämisen kaivosteollisuudessa, huonosti suunnitellun turismin jne. Tutkijat ovat havainneet, että korallien kuolettava valkaistuminen "coral bleaching" voimistuu mm. hiilidioksidipäästöjen kasvaessa ilmakehässä sekä trooppisten myrskyjen ja koventuneiden sateiden tullessa yhä tavanomaisimmiksi.
Mutta entäs ne koralliriuttojen kätkemät salaisuudet, joista alussa mainitsin? Laaja-alainen tutkimuskunta on löytänyt koralleista lääkeaineita. Jo nyt lääketeollisuudessa käytetään menestyksekkäästi koralleista peräisin olevia ainesosia muunmuassa AIDS:n ja syövän hoidossa. Viimeaikaisiin löydöksiin kuuluu tehokas "painkiller" eli lääke kivun lievitykseen, jonka sanotaan olevan kymmenen kertaa tehokkaampi kuin esimerkiksi morfiini. Merien tutkijat pitävätkin todennäköisenä, että koralleista löytyisi tulevaisuudessa uusia lääkkeitä ihmistä vaivaaviin vitsauksiin. Tutkimusten ollessa kuitenkin vielä aluillaan, tutkijat pelkäävät korallien ehtivän tuhoutua ennen kattavien tutkimusten tekemistä. Viimeksi kuukausi sitten Fijin suurelta koralliriutalta löytyi jälleen uusi eläinlaji. Jo nyt tiedetään, että koralleilla lepää vielä monta fantastista yllätystä kaiken hävityksen keskelläkin. Meriasiantuntijat kehoittavatkin lisäämään korallitiedotusta, sillä koralliriuttojen täystuhon estämiseksi ihmiskunta voi tehdä vielä hyvin paljon.
Mitä tässä voi sanoa muuta kuin, että PUSKARADIO TOIMINTAA SISKOT JA VELJET! Tietoa erilaisista toimintamuodoista löytyy esimerkiksi täältä.( www.panda.org)

Muita mielenkiintoisia sivustoja ja lähdeaineistoja.
Buzzle.com- Medicines from the Coral Reef Ecosystem
WWF:n panda.org- Fast facts, why coral reefs are important to people
Globaali riuttatietokanta (mm.kuvia)- http://www.reefbase.org
The World Atlas of Coral Reefs- http://www.unep-wcmc.org/marine/coralatlas/

p.s Ihminen on iloisesti LILJA. Vaalimalla omaa luonnollista liljamaisuuttamme, pidämme yllä luonnon tasapainoa :)
Torstaina tulossa uusi Naurispajan podcast. Siihen asti, stick environment in your ear!

0 Kommentit:

Lähetä kommentti

<< Etusivulle